Skip to main content
CUC 2024

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pdf
2.0MB

Glazbena kreativnost uz AI

Ovo interaktivno izlaganje predstavlja istraživanje kreativnog stvaralaštva u glazbenom obrazovanju kroz upotrebu umjetne inteligencije, fokusirajući se na inovativne digitalne alate kao što su Chrome Music Lab, Canva, Chat GPT i Groove Pizza. Naglašava ključnu ulogu ovih alata u poticanju kreativnosti učenika te pruža učiteljima sredstva za obogaćivanje nastave i raznolike projekte u glazbenoj kulturi.

Glavni cilj je istražiti prednosti i nedostatke primjene umjetne inteligencije u glazbenom stvaralaštvu. Sudionici će nakon izlaganja razumjeti kako ovi digitalni alati potiču kreativnost učenika te će biti u mogućnosti vidjeti konkretne primjere njihove primjene. Osim toga, bit će osposobljeni za razvoj novih aktivnosti koristeći ove alate, što obuhvaća sve, od kreiranja melodija i ritmova do stvaranja glazbenih kompozicija ili tekstova pjesama pomoću umjetne inteligencije.

Ovi alati omogućuju učiteljima da stvore interaktivne nastavne metode koje potiču kreativnost i aktivno sudjelovanje učenika u procesu stvaranja glazbe. Također, pružaju mogućnost eksperimentiranja s različitim glazbenim idejama i stilovima te potiču dublje razumijevanje glazbene strukture kroz vizualizaciju i manipulaciju glazbenih elemenata.

Važno je istaknuti kako ovi alati predstavljaju most između tradicionalnog glazbenog obrazovanja i suvremenih tehnologija, stvarajući prostor za inovativne pristupe u učenju glazbe. Osim toga, potiču kritičko razmišljanje o ulozi umjetne inteligencije u obrazovanju te potencijalnim etičkim pitanjima koja se mogu pojaviti u korištenju ove tehnologije u glazbenom kontekstu.

Ciljana grupa: Interaktivno izlaganje Glazbena kreativnost uz AI je relevantno za glazbene edukatore na sveučilištima ili fakultetima, učitelje u osnovnoj i srednjoj školi, studente glazbe i entuzijaste u području glazbe, istraživače glazbenog stvaralaštva i sve zainteresirane za integraciju umjetne inteligencije u glazbeno obrazovanje.

Potrebna predznanja: Za sudjelovanje u ovom interaktivnom izlaganju nije nužno prethodno poznavanje glazbenih ili tehnoloških pojmova. Osnovno poznavanje rada na računalu može biti korisno, ali nije obavezno radi lakšeg razumijevanja prezentiranih sadržaja. Ovo izlaganje prilagođeno je svima zainteresiranima za integraciju umjetne inteligencije u glazbeno obrazovanje, bez obzira na prethodno znanje ili iskustvo.

Broj sudionika: 

Uvjeti za sudjelovanje na radionici: 

Pina Žilić
Osnovna škola Mate Lovraka Petrinja
Croatia

Pina Žilić, učitelj mentor glazbene kulture s više od 20 godina iskustva, ističe se vođenjem izvannastavnih aktivnosti u području glazbe. Iako voli prirodu, strastveno istražuje suvremene izazove i digitalnu tehnologiju. Njezino stručno djelovanje je nagrađeno više puta. 2018. dobila je nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja za Inovativne digitalne obrazovne sadržaje, a od 2019. do 2023. bila je među 500 najboljih odgojno-obrazovnih djelatnika. Ključan je član radne skupine za glazbenu kulturu i umjetnost u projektu Škole za život. Aktivno je sudjelovala u izradi videolekcija i metodičkih preporuka, koje je odobrilo Ministarstvo. Svoje znanje dijeli putem društvenih mreža, Loomena i Edutorija. Bila je predavačica na CUCu s temama: Igrifikacije (2020.) i Beatlemanije u 21. stoljeću (2021.). Održala je niz webinara dijeleći primjere dobre prakse o digitalnim alatima. Aktivna je na eTwinningu, gdje je njen kvalitetan rad prepoznat kroz mnoga nacionalna i europska priznanja. Vodi 5 otvorenih eTwinning projekata, od kojih su 3 autorska međunarodna projekta: Music & Nature, Movie Music i Music games. Vodi i eTwinning grupu ICT tools in Music teaching. Na svjetskom popisu MIE EXPERTa je 2021. i 2022., Wakelet Ambasador i Book Creator Ambassador od 2022. Vodila je umjetnički projekt Slikaj, sviraj, stvaraj – antistresne kreativne radionice, financiran od MZO 2022./2023. Trenutno vodi projekt Uhvati ritam – antistresne kreativne radionice, u potpunosti financiran od MZO RH. Osim posla, uživa u prirodi sa svojom obitelji, istražuje planine, putuje, piše, slika i izrađuje umjetničke kreacije.

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2023 Zakon Group LLC