Skip to main content
CUC 2024

Cijeli program »

AI putovanje kroz genske zakone

"AI putovanje kroz genske zakone" je inovativan pristup u području obrazovanja u nastavi biologije koji koristi tehnologije umjetne inteligencije kako bi unaprijedio razumijevanje genetike među srednjoškolcima s naglaskom na razumijevanje Mendelovih zakona i genetskog nasljeđivanja. Učenici uz pomoć alata Teachable Machine, samostalno stvaraju interaktivnu simulaciju genskog križanja. Učenici će moći unijeti genotipe roditelja, pokrenuti simulaciju, i pratiti kako se genski materijal kombinira prema Mendelovim zakonima. Ova simulacija omogućuje učenicima da eksperimentiraju s različitim genetskim scenarijima, potičući ih na istraživanje i analizu rezultata. "AI putovanje kroz genske zakone" stvara most između tradicionalne nastave i suvremenih tehnologija, donoseći svijet genetike učenicima na dinamičan i privlačan način. Ovakv pristup poučavanju označava korak prema naprijed u edukaciji, gdje se tehnologija koristi kako bi potaknula znatiželju i stvorila poticajno okruženje za učenje.

Ciljana grupa: Učenici 8. razreda osnovne škole, te učenici srednjih škola s naglaskom na učenike 4. razreda.

Potrebna predznanja: Znati upotrijebiti fotoaparat na mobitelu

Broj sudionika: 

Uvjeti za sudjelovanje na radionici: 

Sonja Pospišil
IX.gimnazija
Croatia

Nastavnica biologije i kemije u IX.gimnaziji u Zagrebu s više od 15 godina iskustva u srednjoškolskom obrazovanju. Oduvijek je voljela znanost, a posebno fascinantan svijetu biologije i kemije. Njezinu nastavu karakterizira interaktivni pristup, u kojem potiče učenike na postavljanje pitanja, istraživanje i primjenu znanja u stvarnom svijetu. Sudjelovala je u nekoliko projekata usmjerenih na unaprjeđenje nastave biologije kao što su pisanje scenarija poučavanja za 3. i 4. razrede gimnazije, izrada videolekcija za online nastavu biologije i slično. U školi redovito organiziran natjecanja, STEM dan te je voditeljica fakultativne nastave Biologija u praksi. Scientix je ambasadorica za Hrvatsku. Redovito sudjeluje na stručnim seminarima i konferencijama kako bi pratila najnovije trendove u području biologije i obrazovanja. Njezina stručnost, predanost i ljubav prema učenju čine je nezamjenjivim dijelom školske zajednice.

Martina Ceglec
XI.gimnazija, Zagreb
Croatia

Nastavnica je biologije u XI. gimnaziji. U svojoj nastavi potiče znatiželju i ljubav prema biološkim znanostima kod svojih učenika. U školi je postala prepoznatljiva po svojoj dinamičnoj i inspirativnoj nastavi biologije. Ističe važnost povezivanja teorije s praktičnim primjerima, a njezine učionice često su prepune istraživačkih projekata. Zajedno s učenicima sudjeluje u projektu Mladi čuvari prirode, gdje učenici imaju priliku dodatno istraživati biološke teme Njezina predanost edukaciji vidljiva je i kroz mentorstvo brojnim učenicima koji su postigli značajne uspjehe na natjecanjima iz biologije.

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2023 Zakon Group LLC